Buitenschilderwerk

Het buitenschilderwerk van uw woning is regelmatig aan een nieuwe laag verf toe. Goed schilderwerk beschermt en verfraait uw huis.
Met buitenschilderwerk wordt het schilderwerk aan de buitenkant van uw huis bedoeld. U kunt daarbij denken aan kozijnen en deuren, maar ook aan de gevelbetimmering, buitenmuren van uw woning en natuurlijk ook de schutting en schuur in uw tuin.

Wanneer is buitenschilderwerk nodig?

Buitenschilderwerk is ongeveer één keer per vijf jaar toe aan een nieuwe laag verf. Daarbij is het schilderwerk op het zuiden en westen eerder aan onderhoud toe, door de invloed van zon en regen. Schilderwerk op het noorden en oosten heeft minder aandacht nodig. Als het schilderwerk blaasjes of scheurtjes vertoont, is het tijd voor een schilderbeurt. Let vooral op de liggende onderdelen, zoals een vensterbank, waar beschadiging van het schilderwerk vaak begint.

Functie buitenschilderwerk

De belangrijkste functie van buitenschilderwerk is bescherming van onderdelen, zoals houten kozijnen, tegen weersomstandigheden. Schilderwerk voorkomt bijvoorbeeld dat hout gaat rotten. Daardoor gaan de kozijnen langer mee. Uw huis schilderen is dus belangrijk om het in een goede staat te houden.

Voordelen goed buitenschilderwerk

  • Bescherming van materiaal: goed schilderwerk zorgt dat materialen, zoals hout, langer mee gaan. Als uw woning regelmatig geschilderd wordt, hoeft u zich voorlopig geen zorgen te maken over bijvoorbeeld houtrot.
  • Waarde van uw woning: daarnaast geeft schilderwerk een ander uiterlijk aan uw huis. Als uw woning goed in de verf staat, ziet dat er fris en mooi uit. Goed schilderwerk is daarmee ook belangrijk voor de waarde van uw huis.


Aandachtspunten buitenschilderwerk

Belangrijke aandachtspunten voor goed schilderwerk zijn:

  • De weersomstandigheden: wij adviseren u om het buitenschilderwerk tussen april en oktober uit te voeren. In deze periode zijn de temperatuur en luchtvochtigheid optimaal voor het verwerken van verf. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 25 graden en de luchtvochtigheid op maximaal 75%.
  • De verf: het is verstandig om een sterke hoogglanslak te gebruiken, ook wel alkydverf genoemd. Let er goed op dat de buitenverf voldoende elastisch is en past bij het materiaal wat geschilderd wordt.
  • Kleurafspraken: u kunt te maken krijgen met kleurafspraken voor schilderwerk, die gelden voor een straat of deel van de wijk. Ook als u in een monumentaal huis woont, kunt u verplicht zijn om bepaalde kleuren te gebruiken. Als u dit vooraf navraagt bij uw gemeente, komt u achteraf niet voor verrassingen te staan.
  • De uitvoering: het is belangrijk dat het schilderwerk van uw woning vakkundig uitgevoerd wordt. Denk aan het schilderen van lastige details of kwetsbare plekken, zoals de onderkant en bovenkant van deuren en kozijnen. Ook voldoende laagdikte van de verf is belangrijk voor de kwaliteit van het schilderwerk.


Offerte aanvragen

Wilt u meer informatie, een advies op maat, of een vrijblijvende offerte, neem dan contact op met Midden Nederland Schilder. Wij overleggen graag met u over de mogelijkheden en kunnen u een vrijblijvende offerte op maat aanbieden.